Asgari Ücret: 2023
Asgari ücrete zam bugün herkesin gündemindeyken işveren ve hükümetle masaya oturacak olan Türk-İş’in asgari ücret pazarlığını kendi açıkladıkları açlık sınırı olan 7785 TL’den başlatacaklarını açıklaması tam bir garabettir

Asgari ücrete zam bugün herkesin gündemindeyken işveren ve hükümetle masaya oturacak olan Türk-İş’in asgari ücret pazarlığını kendi açıkladıkları açlık sınırı olan 7785 TL’den başlatacaklarını açıklaması tam bir garabettir. İşçiler bilsinler ki asgari ücret masasında işçiyi temsil eden bir sendika yok. Türk-İş bu masada işveren ve hükümetin ortağıdır.

Asgari ücretle çalışan sayısı tüm çalışanların %60’ına ulaşmış durumdadır. Dünyanın hiçbir yerinde bunu göremeyeceğimiz gibi bu oran aynı zamanda yoksullarla zenginler arasındaki orta sınıfın da bitmeye yakın olduğunu göstermektedir. Bu tablo AKP+MHP’nin en iyi yaptığı şey olan yoksul ve orta kesimden alıp zengine verme politikasının bir sonucudur.

Asgari ücretle ilgili rakamlar havada uçuşuyor, sanki pazarda açık artırma ile mal alıp satıyorlar. Sermayenin temsilcisi burjuva partileri ve işverenlerin kontrolündeki sendikalar ile bunların hamisi devlet, işçilerin bir yıl boyunca ne yiyip içeceğine, nasıl yaşayacağına her yıl gibi bu yılda da karar vermeye çalışıyorlar. Ancak yapılacak görüşmelerde işçilerin kendileri ya da temsilcileri yok.

Türk-İş ve Hükümet kanadından önerilen rakamlar açlık ve sefalet ücretidir. Asgari ücret, simit ve çay hesabı yapılarak belirlenemez. Asgari ücret dört kişilik bir ailenin yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde olmalıdır. Beslenme, çocuklarının eğitim giderleri, giyim, temizlik, kültürel faaliyetler, kira, yakıt, elektrik, su giderleri, yılda bir dinlenme ve tatil yapma hakkı göz önünde bulundurularak belirlenmelidir. Bunlar işçilerin yaşamsal ve vazgeçilmez haklarıdır. 

Kürdistan Komünist Partisi olarak,

*Asgari ücretin vergi dışı bırakılması,

*Asgari değil yaşanılabilir bir ücret olması,

*Özellikle Kürdistan’da bölgesel ücret ayrımcılığına son verilmesi,

*İş güvenliği ve sağlığının yasalar ile korunması,

*İşyerlerindeki çalışma ve yaşam koşullarının düzeltilmesi,

*İşçilerin sendikalaşması önündeki engellerin kaldırılması… için işçileri mücadeleye çağırıyoruz. İşçilerin sesi güçlü çıkmadıkça pazarlık masasında işçinin varlığı ve talepleri hissedilmeyecek.

11.12.2022                                                                                                                   

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir