Necmettin BÜYÜKKAYA, 23 Ocak 1984 tarihinde, Diyarbakır 5 no’lu cezaevinde, Ocak direnişini bastırmak amacıyla koğuşlara düzenlenen operasyonların sonrasında işkenceye alınarak katledilmişti. Necmettin BÜYÜKKAYA, Kürt Devrimci Demokrat hareketinin önde gelen isimleri arasındaydı.

Ocak direnişi sırasında, o dönemde yaygınlaşan vahşi uygulamaların ardı arkası kesilmiyordu. Cezaevlerinde, askeri kurallara benzetilmesi ve uygulanması amacıyla tek tip elbise giyilmesi dayatılıyordu, bu dayatmalara karşı cezaevlerindeki devrimciler koğuşlarda barikatlar kurarak fiili direnişe geçiyorlardı. BÜYÜKKAYA, hem Eylül direnişi hem de Ocak direnişlerinin en önde saf tutanlarının arasındaydı. Direnişlerde adı “ZINARÊ MEZIN” olarak geçiyordu.

1980 Askeri darbesi sonrası askeri cunta yönetimi tarafından, Necmettin BÜYÜKKAYA gibi birçok Kürt devrimci sıkı yönetim mahkemelerine çıkarıldı. Zindanlara atıldı, işkencelerden geçirildi ve katledildiler.

Necmettin BÜYÜKKAYA’nın katledilmesinin yıl dönümünde; 80’li yıllarda zindanlarda yitirdiğimiz bütün Kürt devrimcilerini anıyor ve bugünde onların bıraktığı mirasın sürdürücüsü olma yolunda tarihe söz veriyoruz.

Saygıyla anıyoruz.

23.01.2019

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir