PKK kendisini feshetti
Kalıcı bir çözüm için Türkiye devletinin, Kürt halkının temel hak ve özgürlüklerini anayasal güvence altına alması ve ulusların kendi kaderini tayin hakkı çerçevesinde adil bir çözüm perspektifi geliştirmesi hayati önem taşımaktadır.

Öcalan’ın çağrısı üzerine PKK, 5-7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirdiği 12. Kongresiyle silah bırakma ve kendini feshetme kararını kamuoyuyla paylaştı. Başta Kuzey parçası olmak üzere Kürdistan parçaları için hayırlı olsun. PKK’nin kendisini feshetme kararı öncelikle PKK’nin kendi örgüt yapısını ilgilendiren bir konudur. 

Bu kararın Kürdistan’da barışçıl, sivil demokratik siyasetin güçlenmesine hizmet etmesini diliyor ve herkesi sivil siyasetin güçlenmesi için mücadele etmeye çağırıyoruz. Silah bırakma kararını, Kürt meselesinin barışçıl, demokratik siyasi çözümü açısından olumlu ve geç alınmış bir adım olarak değerlendiriyoruz. Silah, Kürdistan’ın Kuzeyinde Kürt meselesinin çözümüne fayda sağlamadığı gibi sivil meşru Kürt siyasetinin alanını da daraltmaktaydı. Şimdi alınan silah bırakma kararı diyalog ve müzakere kanallarının açılması için önemli bir fırsat sunmaktadır.  

Devletin bahanesi kalmamıştır, Kürt meselesinde adım atmalı! 

Devlet yıllardır “silahların basıncı altında Kürt meselesinde adım atamam, önce silahlar sussun” diyordu. PKK silah bırakma kararını ilan etti. Şimdi Kürt/Kürdistan meselesi daha çıplak olarak devletin önünde. Kalıcı bir çözüm için Türkiye devletinin, Kürt halkının temel hak ve özgürlüklerini anayasal güvence altına alması ve ulusların kendi kaderini tayin hakkı çerçevesinde adil bir çözüm perspektifi geliştirmesi hayati önem taşımaktadır.

Devletin atması gereken acil adımlar: 

*Başta hasta tutsaklar ile Kobani Davası tutsakları olmak üzere tüm siyasi tutsaklar serbest bırakılmalı. Sayın Öcalan’a umut hakkı tanınmalı. 

* Kürtçenin Resmi Dil Olarak tanınması: Kürt dilinin eğitim-öğretim dili yapılması ve Türkçenin yanı sıra ikinci resmi dil olarak kabul edilmesi. 

*Yerel Yönetimlerin Güçlendirilmesi: Yerel yönetimlerin yetkileri artırılarak, halkın kendi kendini yönetme kapasitesi güçlendirilmelidir. Merkeziyetçi anlayış yerine, yerel demokrasinin önünü açacak düzenlemeler hayata geçirilmeli. 

*Geçmişle Yüzleşme ve Adalet: Çatışma sürecinde yaşanan insan hakları ihlalleriyle yüzleşilmeli, mağdurların hakları iade edilmeli ve adalet sağlanmalıdır. Hakikat komisyonları kurularak, geçmişin acılarıyla yüzleşmek toplumsal barışın inşası için önemlidir.  

*Askeri Operasyonlar Sonlandırılmalı: Federal Kürdistan Bölgesi ile Özerk Rojava’ya dönük askeri saldırılara son vermeli ve askeri varlık sonlandırılmalı. Özerk Rojava  resmen tanınmalı. 

* Kürdistan Meselesi TBMM’ye Taşınmalı: Kürdistan meselesi TBMM’ye taşınarak çözümü enine boyuna görüşülmeli. Kürt meselesinin çözümü ve temel hak ile özgürlüklerin kalıcı güvenceye alınması için hukuki ve anayasal çerçeveyle resmiyet kazandırılmalı. 

KKP olarak Türkiye’de barış ve demokrasinin gelişmesiyle paralel devletin demokratikleşmesini önemli görmekteyiz. Bununla birlikte Kürt meselesinin çözümlenmesi demokrasi meselesi değil, bir millet ve ülke meselesidir. 

14.5.2025 

Partiya Komunîst a Kurdistan – KKP 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir