Maraş katliamında yaşamını yitiren yüzlerce kişiyi bir kez daha anarak önlerinde saygıyla eğiliyoruz! Katliamı ve faallerini bir kez daha nefretle kınıyor, lanetliyoruz!

Maraş katliamında yaşamını yitiren yüzlerce kişiyi bir kez daha anarak önlerinde saygıyla eğiliyoruz! Katliamı ve faallerini bir kez daha nefretle kınıyor, lanetliyoruz!

Ötekine hayat hakkı tanımayan, siyasi ve sosyal soykırımla ötekini başkalaştırmayı hedefleyen sömürgeci kapitalist devletler parantezi kapatmadan bu uygulamadan asla vazgeçmezler. Hala Alevilerin kapılarına konan X işaretiyle, meclis kürsüsünde Kürdistanlı vekillerin anadiliyle kendilerini ifade etmesine “bilinmeyen (X) dil” uygulamalarıyla Türk egemen devletinin ötekileştirmeye, var olanları ret ve inkâra devam etmesi bunun kanıtıdır.

Bu nedenle, çok dilli ve çok inançlı bu coğrafyada zora dayalı olarak tek ulus, tek dil, tek inanç yaratma temelinde yüzyıldır değişmeyen devlet aklı katliamlardan asla kaçınmamıştır.

19 Aralık 1978 yılında Çiçek Sineması’nda “Güneş Ne Zaman Doğacak” isimli Sovyetler Birliği karşıtı bir filmin gösterimi sırasında bomba patlatılması bu katliamın fitilinin ateşlenmesi işin başlangıçtı. Bombalama olayı; kentte yaşayan Alevi, Kürt ve devrimci kesim tarafından yapıldığı söylentisi yayılarak halk galeyana getirildi.

Maraş’ta başlayan katliam girişimi 26 Aralık 1978 tarihine kadar iktidar-polis ve askerin denetiminde ülkücü-dinci çetelerce devam ettirilmiştir. Olaylar neticesinde yüzlerce insan öldürüldü ev ve işyerleri tahrip edildi. Katliam ve yağmadan ötürü binlerce Alevi Maraş’ı terk etti.

Türk devletinin yüz yıldır değişmeyen bu politikasının artık çıkmaz sokak olduğunu bilmesi gerekir. Kürtleri tamamıyla asimile ederek ayrı bir millet olarak ortadan kaldırma, Alevi halkının inancını ret ve inkar ederek Sünnileştirme stratejisi artık çöken bir stratejidir. Devletin kendi ‘güvenliği’ adına halkları birbirine karşı düşmanlaştırma, güvensizleştirme politikasının eninde sonunda dönüp kendisini vuracağı açıktır.  

Maraş katliamının 43. yılında; iktidarda olan ve iktidara talip diğer burjuva partilerini bu stratejiyi terk etmeye, halkların yararına olan gerçekle yüzleşmeye çağıyoruz!  

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir