Qazi Muhammed ve arkadaşları tarafından 22 Ocak 1946'da Çarçıra Meydanı’nda ilan edilen Mahabad Kürt Cumhuriyeti’nin 75. yılını kutluyoruz! Mahabad Kürt Cumhuriyeti’nin kuruluşunda başta halkımız olmak üzere örgütlü-örgütsüz emeği geçen herkesi saygıyla anıyoruz.

Qazi Muhammed ve arkadaşları tarafından 22 Ocak 1946’da Çarçıra Meydanı’nda ilan edilen Mahabad Kürt Cumhuriyeti’nin 75. yılını kutluyoruz! Mahabad Kürt Cumhuriyeti’nin kuruluşunda başta halkımız olmak üzere örgütlü-örgütsüz emeği geçen herkesi saygıyla anıyoruz.

Mahabad Kürt Cumhuriyeti; halkımızın kendi kaderini belirlemede önemli bir kazanımıdır! Aynı zamanda artı ve eksileriyle de bir tecrübedir. Bizim tarihimizdir!

SSCB’nin desteğiyle kuruluşunun ilanından itibaren, Mahabad Kürt Cumhuriyeti kısa sürede kurumsallaşma adımlarını atmıştır. Cumhuriyete bağlı modern ordu çekirdeklerinin oluşturulması, idari, yönetsel örgütlenmelere gidilmesi, mahkemelerin kurulması, vergi toplanması, hazinenin oluşturulması, sağlık ve eğitim sorunlarının çözülmesi, eğitimde Kürt dilinin esas alınması, kadınların toplumsal yaşama katılımının sağlanması… gibi. Ve önemlisi Kürdistan Bayrağı’nın parlamento binasına asılıp milli bayrak olarak seçilmesi ve “Ey Reqîb” milli marşının ilan edilmesi önemli kazanımlardır.

Ancak Sovyetler Birliği’nin, Batı bloğunun basıncı altında İran ile yaptığı anlaşma sonucunda Rusya’nın 9 Mayıs’ta İran topraklarından çekilmesinin ardından İran saldırılarına fazla dayanamayan Mahabad Cumhuriyeti 17 Aralık 1946’da yıkıldı.

Halkımız, Mahabad Kürt Cumhuriyetini, lideri Qazi Muhammedi ve adsız kahramanlarını ulusal bağımsızlık mücadelesinde yaşatacaktır.

22-01-2021

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir