Kürdistan özgürlük mücadelesinin sembol ismi Leyla QASIM, 12 Mayıs 1974’te yani bundan 43 yıl önce Baas rejimi tarafından idam edildi.

Bugün olduğu gibi yarın da Kürdistan kadını Qasım’ı mücadelesinde yaşatacaktır.

Irkçı Baas rejiminin kararıyla dava arkadaşları Neriman Fuad MESTİ, Cevad HEMEVENDİ, Hesen Heme REŞİD ve Azad Süleyman MİRAN’la Bağdat’ta idam edilen Leyla QASIM’ın mücadelesi ve direnişi hâlâ dört parça Kürdistan’da halkımızın özgürlük mücadelesine ilham vermekte ve ışık tutmaktadır.

1970 yılında Kürdistan Demokratik Partisi’ne katılan, Bağdat Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğrencisiyken 1972’de Kürdistan Öğrenci Birliği’nin kuruluşunda yer alan Leyla QASIM, bu dönemde Peşmerge’ye katıldı. 1974 baharında halkımıza savaş ilan eden Baas rejimine karşı Peşmerge saflarında yer alan QASIM, Kürdistan’a uygulanan işgale ve baskıya dikkat çekmek için dört arkadaşıyla birlikte uçak kaçırma girişiminde bulundu. 24 Nisan 1974’te arkadaşlarıyla birlikte yakalandı. Hapiste insanlık dışı uygulamalara, ağır işkencelere tabi tutulmasına rağmen Kürdistan özgürlük mücadelesinden hiçbir zaman taviz vermeyen Leyla QASIM, yargılandığı mahkemede hakime söylediği şu cümleleri;  bugünlerde bağımsızlık yolunda ilerleyen Güney’deki halkımıza rehber olmuştur: “Beni öldürün fakat şu gerçeği de bilin ki benim öldürülmemle binlerce Kürt uyanacak. Ben Kürdistan’ın özgürlüğü yolunda canımı feda ettiğimden dolayı sevinç ve gurur duymaktayım.”  İdam sehpasına giderken Ey Reqib’i okuyan QASIM, halkımızın idam cezasına çarptırılan ilk kadın savaşçısıydı. Şair Şirin Amedi’nin dediği gibi, “Leyla gelin oldu / Damat da Kürdistan toprağıdır”  (Leyla bu bûk / Zava ji axa Kurdistanê ye)

Leyla QASIM, mücadele arkadaşları ve Kürdistan özgürlük mücadelesi uğruna toprağa düşenlerin önünde saygıyla eğiliyor, direnişlerini selamlıyoruz. 12.05.2017

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir