Partimiz; Kurdistan gazetesinin 10 Nisan 1902’de yayın hayatının sona ermediğine, Kürt yayıncılığının ise hiçbir zaman sadece 4 sayfa ve 31 sayıdan ibaret olmadığına inanır.

123 yıl önce bugün, “Kurdistan” ismiyle çıkarılan tarihteki ilk Kürt gazetesi ile adım atılan Kürt Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz! 

22 Nisan 1898’de Mısır’ın başkenti Kahire’de “El Hîlal” matbaasında Bedirxan ailesinin önde gelen üyelerinden Miqdad Midhet Bedirxan tarafından ilk Kürtçe gazete “Kurdıstan” ismiyle yayımlanmıştır. 15 günde bir yayımlanarak toplamda 31 sayı çıkarılan gazetenin 10 Nisan 1902’de yayın hayatına son verilir. 1973 yılında, Kurdistan gazetesinin yayımlanmasından 75 yıl sonra Irak Kürdistan’ında 22 Nisan günü “Kürt Gazetecilik Günü” olarak kabul edilir.

Partimiz; Kurdistan gazetesinin 10 Nisan 1902’de yayın hayatının sona ermediğine, Kürt yayıncılığının ise hiçbir zaman sadece 4 sayfa ve 31 sayıdan ibaret olmadığına inanır. Kültür, dil, siyaset ve habercilik alanında gazete, dergi, bülten şeklinde binlerce yayın organıyla Kürt aydınlanması Kürt gazeteciliği  öncülüğünde halen devam etmektedir.   

Tüm olumsuzluk ve imkânsızlıklara, ölümlere, yıllara varan hapis ve sürgünlere rağmen Miqdad Midhet Bedirxan tarafından başlatılan ve Kürdistan’ın tüm parçalarında bu kutsal, meşakkatli görevi sürdüren binlerce Kürt gazetecimizin ve emeklerinin önünde saygıyla eğiliyoruz. Halkına dönük haksızlığı, hukuksuzluğu kamuoyuna duyurabilme çırpınışı içindeyken yaşamlarını yitiren tüm Kürdistanlı gazetecilerimizi özlem ve saygıyla anıyoruz! 

Partimiz; Güney Kürdistan’da bağımsızlığa, Batı Kürdistan’da ise devletleşmeye yönelen halkımız, Kürdün Kürde dost elini uzatarak ulusal birliği oluşturabilmek için gerilimli zamanlardan kaçınılması yönünde Kürt basın ve gazeteciliğinin üzerine düşeni yapmasını hayati önemde görür.

Geleceğimiz açısından önemli gördüğümüz bu gerilimin hızla eritilmesi yönünde Kürt gazeteciliğinin Diyarbakır’da, Süleymaniye’de, Mehabad’da, Hewler ve Qamişlo’da katkı koyması dileği ile Kürt gazeteciliğinde nice yıllara diyoruz!

22.04.2021

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir