19 Aralık 2000 tarihinde cezaevlerine gerçekleştirilen ve “Hayata dönüş operasyonu” adı verilen baskınların 18’inci yıl dönümündeyiz. Dört gün süren operasyon sonucunda 30’u tutuklu, 2’si asker 32 insanın hayatını kaybetti ve yüzlerce tutuklu ise kalıcı hasarlar oluşacak şekilde yaralandı.

Zİndanda tutsak edilen insanlar vahşice katledildi, Bayrampaşa Cezaevi’nin C-1 koğuşunda bulunan kadın tutuklular diri diri yakıldı, katliamdan sağ kurtulan tutsaklar hücre tipi hapishanelere götürüldüklerinde de ağır işkence ve tecride  uygulamalarına maruz bırakıldılar. İsyan etmek ve kamu malına  zarar vermek vb. suçlamalarla haklarında davalar açıldı. Silahsız, savunmasız kapalı bir alanda tutulan tutsakların organize bir şekilde katledildiği bu saldırıyı devletin en tepe isimlei sonuna kadar marifetmiş gibi savundular.

Diğer yaşanan onlarca katliamda olduğu gibi 19 Aralık 2000 Cezaevi katliamında da sorumlular yargı önüne çıkarılmadı, göstermelik soruşturmalarla olayın üzeri kapatıldı. Ama halkı vicdanında halen yerini koruyor. 

Katliamın ardından 18 yıl geçti ancak halen hapishaneler; insanlık dışı, onur kırıcı muamelelerin yaşandığı bir alan olma özelliğini koruyor. Dışarıda herkesin gözü önünde insanlığı yerde sürükleyenler, dört duvar arasında yaşamlarımızı gasp ediyor.    2017 yılında hapishanelerde 10 ölüm olayı yaşandı. Elbette bu rakam bilineni bilinmeyenin daha vahim olduğuna şüphemiz yok! 

Son dönemde fiziki ve psikolojik baskı koşulları tüm toplum üzerinde hissettirildiği gibi içeride sayısı 80-90 bini aşan tutsaklara yönelikte ciddi bir şekilde yaşanıyor. Tutsak insanlar aileleri ve avukatları ile görüştürülmüyor, mektup gönderme-alma yasağı getiriliyor, telefon hakkının elinden alınması dahil dış dünyayla teması koparılıyor, fiziki ve psikolojik işkence yaşatılıyor vb. her tür hak gaspları ve keyfi disiplin cezaları öne çıkıyor.

Başta hasta ve açlık grevinde olanlar olmak üzere tüm siyasi tutsakları serbest bırakın!

İnsanlık suçu olan işkenceye son verin!

Altına imza attığınız uluslar arası anlaşmalara uyun!

19.12.2018

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir