Halepçe Katliamı
Her roja gelê Kurd biêş û qatlîaman derbas dibe. Di payê Hiroşîma û Nagazakî de  di dîroka mirivahiyê de herî zêde însanê sivîl li Helepçe yê de bûn hedefê bombeyên kîmyawî yê.

Her roja gelê Kurd biêş û qatlîaman derbas dibe. Di payê Hiroşîma û Nagazakî de  di dîroka mirivahiyê de herî zêde însanê sivîl li Helepçe yê de bûn hedefê bombeyên kîmyawî yê.

Qatlîama Helepçe di salvegera 36emîn de êşa wî di dilê gelê Kurd de wekî roja yekemîn taze dijî.

Ew êriş , ji alî Saddam Huseyîn ve li berçavên cîhanê  li hember Kurdan qatlîam pêk hanî. Û di  wî qatlîamê de 5 hezar însanê Kurd , jin, zarok, ciwan , pîr û kalan jiyana xwe destdan.Û bi hezaran însanê me jî birîndar bûn.

Ew bombe yên kîmyawî ku  bina sêvan ji wan dihatin, li Helepçe yê li ser gelê me barandin ,me wî bîrve nekiriye!

Em pêkhanî yên wî qatlîamê; di serî de rejîma Baas ê bi tundî şermezar dikin. Û ew hêzên ku çekên kîmyawî dan rejîma Iraqê û di wî demê de saziyên civakî û navnetewî yên ku li hemberê wê qatlîamê bêdeng man e em lanet li wan dikin.

Rejîma Iraqê hilweşiya, Kurdan li başûr û rojavayê Kurdistanê de destkeftiyên wan her çiqas çi bûn jî, êrişa dewleta Tirkiye û Îranê hêna jî bê navber tê domandin. Referandûma serxwebûna başûrê Kurdistanê de me dîte ku bi tifaqa dewletên metingehan encamên referandûmê valla derxistin. Û Tirkiye di vê pêvajoyê de ji bo destkeftiyên Kurdan têk bibin bênavber hevdîtinên dîplomasiyê li wasington, Baxdat û Tahranê de dimeşîne.

Partiya me (KKP) dibêje; ji bo pêşiya êrişên Tirkiye û Îranê a nû werin girtin, pêwistî ji yekitiya neteweyî demokratîk a Kurd re heye.

Em bang li hemû aliyên Kurdan dikin, werin berpirsyariya xwe yên dîrokî pêk bînin!

Em komkujiya Helepçe û  Enfalê şermezar dikin!

Gelê me dê hesabê wan komkujiyan ji dagirkeran bipirse !

Partiya Komunîst a Kurdistan – KKP

***

Halepçe ve Enfal’i unutmayacağız!

Yılın her günü halkımız için derin acılar, gözyaşı ve katliamlarla dolu. Bunlardan birisi de yine Enfal Soykırımı kapsamında olan Halepçe Katliamı’dır.

İnsanlık tarihinde Hiroşima ve Nagazaki’den sonra sivilleri hedef alan ve en büyük kimyasal saldırı olarak tarihe geçen Halepçe Katliamı’nın 36. yıl dönümü. Halepçe Katliamı’nın izleri yüreklerde hala ilk günkü kadar taze.

Halepçe katliamı, Saddam Hüseyin liderliğindeki sömürgeci, ırkçı BAAS rejiminin Kürt halkına dönük sıradan bir saldırısı değildir. O, adına “Enfal Harekâtı” (1986-1989) denilen katliamlar dizinin son halkasıdır. Halepçe katliamı, planlı ve belirlenmiş bir amaç doğrultusunda Kürt halkını kadim topraklarından söküp atmak ve bitirmekti. Bu açıdan bakıldığında, bu saldırı Kürt halkına dönük bir soykırım harekatıdır!

Enfal Soykırımı boyunca 4.500 köy yakılıp yıkılarak insansızlaştırılmış, 182 bin insanımız katledilmiştir. Bu katliamlar dizinin son halkası olan Halepçe’de BAAS rejimi kimyasal silahlarla halka saldırmış ve çoğunluğu kadın ile çocuklar olmak üzere 5000 üzerinde insanımız katledilmiş, binlercesi ağır yaralanmış ve sakat kalmıştır.

Halepçe Katliamı’nın 36. yıl dönümünde yaşamını yitirenlerin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz! 

Kürt halkının, tarifi zor acılarla yüklü büyük kara günü Halepçe’yi unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız!

“Bombei Kimya” yani kimyasal bomba kavramı yediden yetmişe Kürt halkının zihnine kazınmıştır. Halkımız “Bombei Kimya” kavramını unutamaz! Sadece o günleri yaşayanları değil, olanları bugün izleyenleri bile insanlığından utandıran, “insan insana bunu da yapmaz ki!” dedirten acılar yaşatıldı halkımıza. O acılar, o izlenmesi bile zor katliam kareleri kuşaklar boyu Kürt halkı ile birlikte zihinlerde kalacaktır!

Bu katliamı gerçekleştiren BAAS rejimini lanetlerken, kimyasal silahları sağlayanları ve o dönem katliama sessiz kalan uluslararası kuruluşları, devletleri ve toplulukları kınıyoruz.

BASS rejimi yıkıldı,  Saddam diktatörlüğü son buldu. Ama Başur ve daha sonra Rojava Kürdistan’ında kazanımlar elde edilse de halkımız için tehditler geçmiş değil. İran ve Türk devleti bu iki parçadaki halkımızın kazanımlarını yok etmek için her fırsatı değerlendiriyorlar. 4 sömürgeci devlet her ne kadar kendi aralarında iç sorunlar yaşasa da hala Kürtler mevzu olduğunda birlikte hareket edebiliyorlar. Bunu en son Güney’in Bağımsızlık referandumunda gördük. Şimdi ise Türk devletinin Wasington, Bağdat, Tahran arasında mekik dokuduğunu görüyoruz. Seçim meydanlarında seçim sonrası Başur’a ve Rojava’ya dönük askeri harekatlar vaat ediliyor.

KKP olarak; yeni katliamlara, yeni soykırım saldırılarına karşı en büyük silahımızın gerek parçalarda gerekse parçalar arasında ulusal demokratik birlik olduğunu unutmadan herkesi sorumlu davranmaya çağırıyoruz!

Halepçe ve Enfal’i unutmayacağız!

Soykırım insanlık suçudur!

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir