Siyasette günün özeti; Ankara’da 17 HDP'liye tutuklama, Kars’ta ise halkın seçilmiş iradesine önce gözaltı sonra kayyım!

Kararlar hukuki değil siyasi. Her iki kararı da kınıyoruz.

Siyasette günün özeti; Ankara’da 17 HDP’liye tutuklama, Kars’ta ise halkın seçilmiş iradesine önce gözaltı sonra kayyım!

Kararlar hukuki değil siyasi. Her iki kararı da kınıyoruz.

Ankara’nın değişmez gündemi, Kürtler ve Kürt siyaseti üzerinden iç ve dış siyaseti dizayn etmek. 25 Eylül’den beri Ankara-Kars hattında yapılanlar aynı hedefe odaklı sürdürülüyor. Fakat Cumhur İttifakının, Kürt halkı, HDP ve HDP üzerinden Türkiye muhalefeti için kazdığı kuyuya kendisi düştü. Yalnızlaştırmak isterken yalnızlaştı. Gerek 25 Eylül gözaltı kararlarına ve gerekse 2 Ekim tutuklama kararlarına karşı, ulusal özgürlük ve demokrasi cephesinden yaygın ve güçlü tepki yağdı. HDP ve Kürt halkıyla dayanışma büyüdü!

Kars Belediye Eşbaşkanı Sayın Ayhan Bilgen; “Ben demokrasicilik oynanacak yaşı geçtim” deyip istifa ederek oynanan demokrasi oyununun bir parçası olmak istemedi. Ama Türk Devleti, Kürt iradesine karşı demokrasicilik oyununu sürdürerek tutuklama kararı verildiği an Vali Kayyım olarak atandı.

AKP, halkımızın sandıktan çıkmış demokratik iradesini tanımıyor. Seçim yapılıyor ve Yüksek Seçim Kurulunun belirlenmiş seçim kuralları çerçevesinde tüm adaylar gibi HDP adayları da katılıyor. Katılma sürecinde HDP adaylarına, “…… hukuki nedenlerle aday olamazsınız” denilmiyor. Ağır ve eşitsiz koşullara rağmen HDP onlarca il, ilçe ve beldede sandıktan halkların demokratik iradesiyle ezici çoğunlukla çıkıyor. Mazbatasını alıp göreve başlar başlamaz, Cumhur İttifakının Kürt iradesine karşı “demokrasicilik oyunu” devreye sokuluyor. Uyduruk gerekçelerle hatta gerekçeye bile gerek görmeden “görülen lüzum üzerine” denilerek görevden alınıp yerine kayyım atmaları başlatılıyor.

Şu ana kadar onlarca belediyede yaşandığı gibi Kars’ta da hakkında kesinleşmiş yargı kararı olmadan belediye başkanının görevden alınması ve belediye meclisi yok sayılarak, İçişleri Bakanlığı kararıyla kayyım atamak siyasidir hukukla, demokrasiyle alakası yoktur. Her şey bir yana Ayhan Bilgen yarın bir kez daha aynı davadan berat ederse, diğer onlarca Eşbaşkan berat ederse kayyım atayanlar ve gözaltı kararı verenler ne diyecek, nasıl hesap verecek?

HDP belediyelerine kayyım atama, Cumhur İttifakının; Kürt halkın iradesiyle seçilmiş belediye yönetimlerine duyulan korku ve nefretin ürünüdür. Ancak bilinsin ki bu karanlık günler illaki halkların, işçilerin, özgürlük ve demokrasi güçlerinin mücadelesiyle aşılacaktır. Kürdistan ve Türkiye’den yükselen güçlü tepkiler bunun güçlü işaretleridir.

02.10.2020

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir