1 Eylül Dünya Barış Günü, Dünya halklarına ve barışa hasret halkımıza kutlu olsun!

Kürdistan parçalarını birleştiren Şengal Dağını; Kürdistan siyasetinde iç diyalog ve barışın köprüsü yapalım!

1 Eylül Dünya Barış Günü, Dünya halklarına ve barışa hasret halkımıza kutlu olsun!

Kürdistan parçalarını birleştiren Şengal Dağını; Kürdistan siyasetinde iç diyalog ve barışın köprüsü yapalım!

Artan savaşa tehlikesine karşı barış mücadelesini yükseltelim!

Kapitalizmin ağırlaşan krizine karşı sosyalizm kavgasını büyütelim!

1 Eylül 1939’da Polonya’yı işgal ederek II. Dünya savaşını başlatan Hitler faşizmi, 50 milyon insanın ölümüne yol açarak Dünyayı kana bulamıştı. Alman sermayesinin, büyük ekonomik buhranını savaş ve işgalle çözme politikasını hayata geçiren Hitler faşizminin sonu, yıkım ve yenilgi oldu. SSCB etkinliğinde faşizme karşı oluşan büyük koalisyon Alman faşizmini Moskova önlerinden Berlin’e kadar kovalayarak orada mezara gömmüştü.

İkinci Dünya savaşının başlangıç tarihinin üzerinden 81 yıl geçti ama bugün başta Kürdistan’ın merkezinde yer aldığı bölge olmak üzere Dünya’da savaş tamtamları çalınıyor. Özellikle kapitalizmin küresel krizinin Covid-19 ile derinleşmesiyle Ege, Doğu Akdeniz, Kürdistan, Suriye, Libya…da savaş tehlikesini büyütüyor. Bu alanlarda savaş makinelerinin burun buruna gelmeleri ve açıkça “karşımıza çıkın” meydan okumaları “her an savaş çıkabilir”  kaygılarını artırıyor.

Bu süreçte savaşa karşı barış mücadelesi her zamankinden daha önem kazanıyor. KKP olarak; tüm demokrasi güçlerini savaşa karşı barış şiarını yükseltmeye çağırıyoruz.

1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle; savaşa karşı barış mücadelesini verirken, Kürt ulusal güçleri arasında ise iç barışı geliştirip güçlendirmekle yüz yüzeyiz. Bölgesel düzeyde büyüyen savaş tehlikesine ve Kürdistan’ı kuşatan özellikle konfederal statüye dayalı iki parçadaki kazanımları ortadan kaldırmaya odaklı sömürgeci şer ittifakına karşı, Kürt siyaseti arasında iç diyalog ve barış iklimini geliştirmek hayati önemdedir. Kürt halkının özellikle Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Özerk Rojava’nın, düşman kuşatmasına alındığı bu süreçte; günün görevi Kürt parti ve örgütlerinin kendi aralarında gerilimi düşüren ve diyalog ile sorunların çözümünü hedefleyen bir çabaya girmeleridir.

Kürt partilerini, bu kritik süreçte birbirlerinden tehdit algılamayı diyalogla aşarak, sömürgeci düşmanın tehdidini ortak algılayıp karşı tutum almaya çağırıyoruz. Peter Galbraith, “Kürtlerin çok düşmanı var ama en kötü düşmanları kendileri”dir tarihi uyarısını önemseyelim ve iç diyalog ile barışı geliştirmeye odaklanalım.

Şengal’i Kürdistan partileri arasında bugün yeniden bir gerilim odağına dönüştürmek isteyen birden fazla güç vardır. Buna karşı, Kürdistan parçalarını birleştiren Şengal Dağını iç barış köprüsü yapalım! Bunu hep birlikte başarmak zorundayız.

AKP iktidarının; kapitalizmin ağırlaşan krizini “çözmek” amacıyla işçi sınıfının Kıdem Tazminatına el koyma, 25 yaş altı, 50 yaş üstü işçileri; sigorta, ihbar-kıdem tazminatı, işe iade davası açma hakkı vb. olmadan çalışmaya zorlayacak “İstihdam kalkanı Paketi”ne, zam yağmuruna ve işsizliğe karşı mücadeleye çağırıyoruz. Ağırlaşan sosyal sorunlar altında bunalan işsiz ve yoksulları, intihar etmelerinin çözüm getirmediğini, içe doğru çöküş-tükeniş olan intihar yerine öfke ve kararlılıkla kapitalizme ve siyasal iktidarlarına karşı mücadeleye etmeye çağırıyoruz.

Kürdistan ve Dünya Komünist hareketini, burjuvazinin kapitalizmi kurtarmak için “Kapitalizm iyi neoliberalizm kötü” politikalarına karşı “kahrolsun kapitalizm çözüm sosyalizmle gelecek” şiarı uğruna işçi sınıfı ve emekçi halkları örgütlü mücadeleye çağırıyoruz. Unutmayalım kapitalizm yeryüzünde var oldukça savaş ve sömürü bitmez.

01.09.2020

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir