Güney Afrika’nın ilk siyahî devlet başkanı Nelson Mandela 95 yaşında yaşamını yitirdi.

Güney Afrika ve Dünya halklarının başı sağ olsun!

“Tüm insanların uyum içinde birlikte yaşadıkları ve eşit haklara sahip oldukları demokratik ve özgür bir toplum hayali hiç aklımdan çıkmıyor. Uğrunda yaşadığım ideal bu ama gerekirse bunun için ölmeye de hazırım” (Nelson Mandela)

 

Güney Afrika’nın ilk siyahî devlet başkanı Nelson Mandela 95 yaşında yaşamını yitirdi.

Güney Afrika ve Dünya halklarının başı sağ olsun!

 

Mandela sadece Güney Afrika’da değil dünya çapında ırkçılığa karşı mücadelenin sembolü haline gelmişti, öyle ki O dünya çapında anti sömürgeci, anti-apartheid mücadele ile anılır olacaktı.

 

1918 yılında Güney Afrika’nın Transkei bölgesi Thembu kabilesinin bireyi olarak doğdu. Asıl adı Rolihlahla Nelson Mandela genç yaşta ve ilk siyahî avukat olarak 1944 yılında ırkçı Aparheid rejimine karşı mücadele eden Afrika Ulusal Kongresi’ne (ANC) katılarak örgütlü mücadeleye atılır. Çok geçmeden önce ANC Gençlik Birliği’nin sekreteri sonra başkanı seçilir.

Rolihlahla adı, Mandela’nın mensubu olduğu Kosa halkı dilinde “dalları kıran ilk kişi”  ya da başka bir ifadeyle “kızdıran kişi” anlamına geliyordu ki gerçektende O, “dalları kıracak ve başta ırkçı Apartheid rejiminin ırkçı yöneticileri olmak üzere tüm ırkçıları kızdıracaktı.

 

Mandela, ırkçı rejimin artan saldırganlığı ile siyah halkın katledilmesine karşı ANC öncülüğünde büyüyen siyasi direnişin silahlı mücadele kanadını örgütlemek için 1961 yılında “Ulusun Mızrağı” adıyla silahlı bir örgüt kurarak başına geçer ve ırkçı rejime karşı silahlı mücadeleyi yönetir.

Mandela, kısa sürede ANC’nin yürüttüğü mücadelenin öncü kadrolarından birisi (başkan yardımcısı) haline gelmekle ırkçı rejiminin hedefi haline gelmiş ve sıkça tutuklanır olmuştu.  En son ömür boyu hapse mahkum edilmesiyle dünyanın en uzun siyasi tutuklularından birisi olacaktı. 27 yıllık tutsaklık hayatının ardından ancak 11 Şubat 1992 yılında özgürlüğüne kavuşabildi.

Uzun ve ağır bedellerle yürütülen mücadeleler sonucu yıkılan ırkçı azınlık rejiminin ardında 1994 yılında yapılan seçimlerde ANC’nin adayı olarak Güney Afrika’nın ilk siyahî devlet başkanı olarak seçildi.

Mandela, baskıların, yasakların, uzun ve ağır koşullarda geçen siyasi tutukluluğun ardında devlet başkanlığı ile sonuçlanan onurlu bir mücadelenin adıydı!

 

 “Atatürk Uluslararası Barış Ödülü”nü reddetmişti!

 

Türkiye ve Kürdistan kamuoyu Nelson Mandela’yı, 1992 yılında kendisine verilmek istenen “Atatürk Uluslararası Barış Ödülü”nü reddetmekle tanımıştı. Tüm yaşamını ırkçılıkla,  ayrımcılıkla mücadeleye, demokrasi, özgürlük ve insan haklarına adayan Mandela, Türkiye’de Kürt halkına ve azınlık halklara uygulanan ırkçı, şoven politikalardan dolayı “Atatürk Uluslararası Barış Ödülü”nü kabul etmeyerek Türkiye’deki ırkçı, şoven politikalara ve insan hakları ihlallerine dikkat çekmişti.

 Nelson Rolihlahla Mandela’yı, bir ömre sığdırılmış mücadelesiyle saygıyla anıyoruz, anacağız. 07-12-2013

Sinan Çiftyürek

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi

 

Genel Başkanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir