Yıl 1974 12 Mayıs, yani bundan 44 yıl önce Leyla QASIM ve dava yoldaşları Neriman Fuad MESTİ, Cevad HEMEVENDİ, Hesen Heme REŞİD ve Azad Süleyman MİRAN’la Irak BAAS rejimince idam edildiler! Saygıyla anıyoruz.

Her sömürgeci rejim gibi, BAAS rejimi de halkımızın ulusal özgürlük mücadelesini bastırmak için baskı, işkence, katliam ve idamları silah olarak kullanmıştır. Leyla Qasım ve dava yoldaşlarının idamları da bu politikanın bir parçası olarak kullanılmıştır.

Ancak her baskı, işkence, katliam ve idam gibi Leyla ve yoldaşlarının idamları da Kürdistan halkının ulusal özgürlük mücadelesinin güçlenmesinin kilometre taşlarından biri olmuştur. Leyla Qasım, sömürgeci rejimlerin işkencehanelerinde, zindanlarında, mahkemelerinde ve idam sehpalarında Kürt kadınının sembolü olmuştur. Ve daha başka nice Kürt direnişçi kadınla birlikte olmaya da devam edecektir.

Leyla Qasım’ın, hakime mahkemede “Beni öldürün fakat şu gerçeği de bilin ki benim öldürülmemle binlerce Kürt uyanacak. Ben Kürdistan’ın özgürlüğü yolunda canımı feda ettiğimden dolayı sevinç ve gurur duymaktayım”  demesi ve idam sehpasına giderken Ey Reqib’i okumasının yarattığı sinerji Kürdistan’da her daim devam etmektedir. Şair Şirin Amedi’nin dediği gibi, “Leyla gelin oldu / Damat da Kürdistan toprağıdır”  (Leyla bu bûk / Zava ji axa Kurdistanê ye)

13-05-2018

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir